torsdag 25 oktober 2007

Doncha mess with the Karma Police...

Nej, gör inte det. Du blir troligen upptäckt vilket får trista konsekvenser. Och blir du inte upptäckt får du leva med tanken på att det du uppnått har du uppnått genom att stjäla andras tankar och arbeten.

Att kopiera/plagiera är att fuska. Men det visste du ju redan, eller hur? Och ändå möter jag som lärare det här varenda termin. Jag blir så trött. På vår skola har vi inget avtal med Urkund. Än. Men faktum är att jag, på den här nivån, kommer långt med bara google. Precis som du tror att du gör.

Här följer ett klipp från Urkunds sajt, angående just plagiering:
"Att plagiera innebär att man skriver av från en annan persons verk och använder avskriften som om det vore sitt eget verk, utan att markera citat eller ange källa. (SAOB, band 20) Plagiering har sannolikt alltid förekommit i akademiska sammanhang men har på senare år ökat i omfattning. Enligt en rapport från Högskoleverket rörande antalet disciplinärenden vid svenska högskolor och universitet så ökade antalet ärenden kopplade till plagiering med 90% mellan 2002 och 2003. I rapporten framkommer det även att plagiering är den vanligaste orsaken till att studenter stängs av från undervisning. (HSV Rapport 2004:17 R)" (Källa här)

Att fuska ger dålig karma och den som får lida är du själv.

So don't you mess with the Karma Police...

Inga kommentarer: