onsdag 3 oktober 2007

Aisha

... var en av Profetens älsklingsfruar (samme profet som förmedlade tanken att en man bara ska ha flera fruar om han kan behandla dem rättvist...). Aisha är också en helt ljuvlig sång som visserligen Outlandish gör på ett väldigt skönt sätt, men som absolut ska framföras av Cheb Khaled (kungen av rai)!

Igår var det dags för lite korankoll. Vad säger Koranen egentligen om kvinnor, slöjor, alkohol, mat, sex och annat spännande? Inget. Absolut inget alls. Om man håller Koranen aldrig så tätt intill örat hör man inget. Inget alls. Men om man öppnar den och läser vad det står i Koranen kan man få ett och annat besked. Tror man. Vi läste t ex Sura 33, verserna 33 och 59 där man kan läsa att kvinnor inte ska dra uppmärksamheten till sig och att de ska vara noga med att svepa sina ytterplagg om sig när de går ut. Ha! Glasklart, tyckte några. Men så bläddrade vi till 24:31 där det står att kvinnor ska "fästa slöjan så den täcker barmen"... Först fick jag förklara vad "barmen" är... och sedan kändes inte allt lika glasklart, längre.

Men alkohol, då? Sura 2:219 och 5:90-91 kändes ju ganska tydliga. Alkohol är ett ont ting, ja det är t o m "Djävulens påfund". Där ser man! Men... det som står i 4:43, då? "TROENDE! Gå inte till bön om ni befinner er i ett omtöcknat tillstånd, [utan vänta] till dess ni vet vad ni säger." What? Är det alltså OK att dricka - och kanske rentav bli berusad - bara man är nykter när man ska närma sig Gud i bön? Det förlösande ordet kom från en av de mer verbala - men också motståndskraftiga - killarna (som från början inte ens ville bläddra i en koran...): "Alltså... det måste vara en tolkningsfråga..?" Allahu akbar, tänkte jag.

Det var ju detta som var meningen med hela övningen; att upptäcka att islam är som kristendomen; det finns många islam - likaväl som det finns många varianter på kristendom.

Jag kunde dock inte motstå frestelsen att ge dem något att suga på när de lämnade lektionen. Koranen är glasklar när det gäller kostföreskrifter; i 5:3 står det att man inte får äta "kött av självdöda djur och blod och svinkött...". Tveklöst. Men... på några ganska stora öar utanför Indonesien (som har världens största muslimska befolkning) hade man för sed - ända till för bara några år sedan - att fira Profetens födelsedag med helstekt gris och risvin. Tjoflöjt!

Och innan jag avrundar bloggen för idag så bara måste jag uppröras lite till av att det inte fanns ens en halv klassuppsättning av Koranen. Det finns inte en enda - utom i skolbiblioteket. VAD? Hur ska man då kunna bedriva religionskunskapsundervisning? Biblar finns det ju gott om - varför inte Koranen? Eller Baghavadgita? Det blir något att ta upp på nästa ämneskonferens.

Inga kommentarer: