onsdag 5 mars 2008

Skolresa?

På engelskan i år 7 arbetar vi just nu med kapitlet The New Seat (Good Stuff A). Det handlar om en kille som cyklat tvärs över USA med sin pappa och ett gäng andra. Jag frågade eleverna om de skulle kunna tänka sig att göra en sådan tripp men de såg mycket tveksamma ut.

Men... tänk om man kunde koppla loss en klass för... säg en termin... och göra en sådan resa! Vilken grej! Och vad man skulle lära sig massor. Jag drog igång gruppen med min idé och snart var vi i full färd med att diskutera hur man skulle kunna jobba med alla ämnen på schemat under resans gång... geografi, amerikansk realia, språk, matematik, NO- och SO-ämnena, slöjd (t ex prova på indianskt hantverk)...

Att resa är att lära. Lära om både saker man kan förutse och saker man inte ens skulle kunna drömma om. Lära för livet.

Forna tiders bildningsresa kanske borde tas upp i ny tappning?

Ungdomar idag reser ju också på "bildningsresor" - vad ska man annars kalla dessa långresor jorden utöver som många gånger ger dem möjlighet att lära nytt både om sig själva och omvärlden, och som ger dem helt nya perspektiv på vad livet kan vara. Men tänk... bara tänk... om vi kunde göra detta i någon form redan med yngre ungdomar? Vilken grej!

Inga kommentarer: